Coach


Mijn Verhaal

Dat ben ik

Ik ben Sanne, 45 jaar, coach en begeleider van mensen met autisme.  Ik ben getrouwd met Frank en moeder van 3 kinderen.

 

Samen ploeteren

Mijn oudste dochter kreeg na 16 jaar, ze zat toen in 4 VWO, de diagnose ASS. Haar leven was een enorme struggle geworden; ze was de hele dag aan het proberen zich staande te houden. Ik op mijn beurt was haar hele leven bezig om haar wereld veiliger en meer overzichtelijk te maken.

Zo waren we samen aan het ploeteren. Zíj, omdat ze de hele dag keihard werkte om zich overeind te houden. En ík, omdat ik zag hoe zwaar mijn meisje het had; omdat ik haar probeerde te  helpen, maar steeds vaker machteloos moest toezien hoe me dat niet meer lukte.

 

Ondertussen bleef ik toch doorzoeken, uitproberen en om hulp vragen. Mijn mooie, intelligente dochter....wat was er aan de hand? Waarom had zij het zo moeilijk? Na de overgang naar de middelbare school lukte het mij steeds minder om haar goed te helpen. Ze ontglipte me langzaam en zakte steeds verder in een diep, diep dal.

 

Een zware tijd

Uiteindelijk kwam na 16 jaar de diagnose ASS. Haar wereld stortte in, maar voor mij was het een bevestiging: Nu kon ik specifieke hulp gaan vragen en konden we weer naar een betere toekomst werken.

 

Na een lang traject kwam die specifieke hulp. Daarop volgde een zware tijd: Samen gingen we opzoek naar nieuwe manieren. Met het hele gezin moesten we het roer omgooien. Wat altijd goed gewerkt had in haar kinderjaren, werkte nu niet meer. Het moest anders. Ik moest loslaten en zij moest haar eigen verantwoordelijkheid nemen over haar leven.

 

Inmiddels gaat het beter. Achteraf bezien bleek dat mijn moedergevoel me meestal de goede dingen liet doen. Daarom hadden we het de eerste 13 jaar grotendeels toch best goed gered.

 

Mijn hart

Hoe dan ook, met vallen en opstaan, was "denken vanuit autisme", mijn manier van denken geworden. Vanuit mijn werk als coach en vanuit mijn persoonlijke ervaring met autisme,  ben ik gaan doen wat ik het liefste doe: Mensen met autisme begeleiden, zodat ze zich niet ongelukkig of gestrest voelen, maar sterk en gelukkig en gezond. Die eenzaamheid en onmacht die mijn dochter heeft gevoeld; daar wil ik anderen tegen beschermen en mee helpen.

Tegen mijn dochter zeg ik altijd: "Je bent zo mooi, zo authentiek, je hebt de wereld zóveel te bieden. Geloof in jezelf en durf jezelf te laten zien aan de wereld". Dát is precies wat ik ook aan anderen wil meegeven. De wereld is vol mogelijkheden! Autisme heeft valkuilen maar minstens zoveel sterke kanten. Geloof in jezelf!

 

Praktijk voor Autismebegeleiding

Vanuit mijn coaching praktijk ontstond zo Praktijk voor Autismebegeleiding. Ik ben als vrijwilliger aan het werk gegaan om mensen met autisme beter te leren begrijpen en ik heb de autismecoach opleiding gevolgd bij Marja Boxhoorn om mij als coach verder te specialiseren. Marja is bekend van het boek: "Meer rust en minder stress bij autisme" en haar methode heeft al enorm veel mensen met autisme geholpen. Zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid en daadkracht zijn zaken die in het traject van mijn dochter van levensbelang bleken. De methode van Marja sluit hier perfect op aan en geeft alle tools die nodig zijn om mijn missie te volbrengen. Keer op keer.

 

 


Mijn Missie

Missie

Mijn missie: Een gelukkig leven voor alle mensen met autisme. Dat is een ambitieus doel, maar het is mijn overtuiging dat het kan. Een leven met autisme is een leven met meer hobbels op de weg, met meer valkuilen. En tóch geloof ik dat iedereen in staat is om een leven te leiden dat het best bij hem of haar past, binnen de mogelijkheden. Dat iedereen een leven kan hebben waar hij of zij zich goed bij voelt, mét de ups en downs die daar bij horen. Ik geloof ook dat iedereen in staat is om te veranderen waar nodig en hulp kan ontvangen waar nodig.

 

Een leven met autisme heeft genoeg mogelijkheden. De kunst is jezelf te leren kennen, te begrijpen wat autisme voor jou betekent en weer in je kracht te staan. Je bent geen slachtoffer. Je bent authentiek en je hebt talent. Leer jezelf kennen en leer wat autisme voor jou betekent. Leer je valkuilen én je kracht. Leer communiceren naar je omgeving wat je nodig hebt. Leer HOE je in beweging komt en hoe je je dromen kunt verwezenlijken. Leer vertrouwen op jezelf en laat jezelf zien aan de wereld.

 

Je bent niet alleen.